Single Blog Title

This is a single blog caption
3
sep

Verleiden: leiderschap in zelfliefde

DSC_4366

Hoe verleid je jezelf lief te hebben? Met deze vraag word ik wakker. Het is even na vieren als ik op blote voeten naar buiten loop. Boven het zwembad schijnt de volle bloedmaan aan de zwarte hemel waarover een enorme hoeveelheid felle sterren is uitgestrooid. Het is doodstil. Er fladdert razendsnel een vleermuis rakelings langs mijn hoofd. Op de witte muur van het huis zie ik de contouren van mijn naakte lichaam geprojecteerd in een slanke schaduwvrouw. Ik kijk omhoog en staar een tijdje naar deze magische maan, totdat de koele nachtbries op mijn huid me doet huiveren. Terug in mijn kamer voel ik de afdruk van de scherpe steentjes nog in mijn voetzolen. Ik klap mijn laptop open, omdat de bloedmaan mij inspiratie brengt voor mijn eerste column over verleiden.

Het woord verleiden roept bij mij een rijk geschakeerde betekenis op. Sterker nog, ik ben er zo door gefascineerd geraakt dat ik er in 2006 mijn beroep van heb gemaakt. Ben ik sindsdien dagelijks bezig mensen over te halen tot seks? Op geen enkele wijze! Toen ik het woord voor het eerst opzocht in het woordenboek, was ik ronduit verbaasd over de platte betekenis: ‘overhalen tot seks’. Alsof je met verleiden geen andere effect kunt uitlokken?

Terwijl ik dit schrijf, ben ik in Zuid-Frankrijk voor mijn Semaine d’esSensualité op een prachtig plek in de heuvels van de Katharen. Hier nodig ik vrouwen een week lang uit hun sensualiteit (opnieuw) te wekken en te ontdekken. In de zintuiglijke omgeving van Landgoed Terra Nova verleid ik vrouwen zichzelf te voelen, om bij zichzelf met finesse waar te nemen wat zintuigen met hun lichaam, geest en ziel kunnen doen. Vandaag aan de oever van het nabijgelegen meertje, nodigde ik de vrouwen uit elkaar in te smeren met modder. Ook ik deed mee. Ik volgde de prachtige lijnen van mijn dame en boetseerde haar als het ware opnieuw. Ze had haar ogen gesloten. Verwachtingsvol en in vertrouwen liet ze me mijn gang gaan. Met de zachte modder liet ik haar roze huid verdwijnen. Ze had een grote glimlach op haar gezicht terwijl ik de natte aarde over haar borsten en dijen wreef. Ik bedekte haar venusheuvel en mooie ronde billen.

Met dit sensuele ingrediënt in mijn trainingsweek wil ik vrouwen laten voelen en zien hoe mooi ze in essentie zijn. Daar aan de oever van het meer hebben ze op speelse wijze zichzelf en elkaar bewonderd en hun misplaatste schaamte over hun lichaam van zich afgespoeld. Voor hen was het een helende ervaring en een voorbeeld van de kracht van verleiden. Voor mij is de betekenis van verleiden niet enkel gerelateerd aan seks. Integendeel. Het spectrum van de toepassing is eindeloos breed. Het is mijn diepe passie om vrouwen uit te nodigen zichzelf lief te hebben. Van daaruit ontstaat het vertrouwen jezelf ook aan de ander te durven laten zien. In overgave. Zonder oordeel. De kracht en de zin om te durven verleiden ontstaat van daaruit.

Zelf voel ik mij een sensuele vrouw van nature. Ik heb er in de afgelopen 12 jaar veel ervaring mee opgedaan en wil deze graag overdragen. Voor veel vrouwen is dit een uitdagend proces, omdat ze lang geleden hebben besloten niet meer van zichzelf te houden en daarmee hun liefdevolle blik ten opzicht van hun lichaam zijn verloren. Hoe kan je een ander verleiden als je niet eerst van jezelf houdt? Veel vrouwen hebben een enorm verlangen naar zelfliefde. Ze verlangen er naar zichzelf als een sensueel wezen te kunnen ervaren. Voor mij is de essentie van verleiden dat je eerst naar jezelf gaat kijken en dan pas naar de ander. Geen gemakkelijke weg, wel uitdagend en speels. Hier vannacht op het landgoed van Terra Nova, naakt, badend in het heldere maanlicht, realiseer ik mij dat ik het mooiste beroep van de wereld heb. Verleiden is een uitdaging waarin je leiderschap in zelfliefde toont en durft te gaan staan voor je eigen verlangen in het contact met een ander mens. Iedereen heeft het recht om lief te hebben en dat begint met liefde voor jezelf.

Leave a Reply